Jdi na obsah Jdi na menu
 

Tak jsme se konečně všichni dočkali

10. 3. 2011

 

Jako každým rokem, jsme i my zahradníci a drobní zahrádkáři ,čekali netrpělivě na první teplé dny. A konečně je to tady. Po mrazivém prosinci a chladném lednu a únoru, se teď konečně v polovině března teploty vyhouply nad 10 stupňů.

Doufejme, že všechny rostlinky přežily zimu bez větší újmy. Měli bychom provézt kompletní kontrolu koncových výhonků, jestli nepřemrzly, anebo jestli rostlinky nenamrzly anebo dokonce úplně neuschly. V každém případě můžeme provést zakrácení oschlých a omrzlých výhonků. Ti, kteří nestihli, kvůli brzké zimě ostříhat traviny, růže, anebo třeba vřesy, mají nyní možnost tuto ztrátu napravit. Rovněž je možno provést jarní stříhání ovocných stromků. Podle dalšího vývoje počasí a v případě, že by nepřišly silnější srážky, by bylo vhodné důkladně zalít stromky a keře. Samozřejmě, až v době, kdy bude půda dostatečně rozmrzlá.

Po několika teplejších dnech je možno provést jarní výsadbu ovocných stromků. Samozřejmě rovněž podpořenou důkladnou zálivkou nově vysazeného materiálu.

Po přeschnutí trávníků, by bylo dobré provést jeho „ jarní prohrábnutí“. Zlikvidujeme tímto loňskou a zahnilou trávu a zbytky listí, provzdušníme trávník a dáme celé zahradě lepší vzhled. Rovněž přemulčování keřových skupin a trvalkových záhonů napomůže k celkovému „ uměleckému dojmu“ naší zahrady. Už jen ty jarní cibuloviny aby vykvetly a zase to bude o něco veselejší.

 
TAKŽE HURÁ DO TOHO , JARO JE TADY