Jdi na obsah Jdi na menu
 

Opět Vás rádi uvítáme v našem zahradnictví

18. 10. 2013

Dovolte mi, abych Vám tímto pozval k návštěvě a případnému nákupu ovocných a okrasných dřevin v areálu našeho zahradnictví.

Jako každým rokem i v roce letošním pro Vás máme připravený bohatý výběr ovocných stromků a keřů, včetně růží. První část již máme založenou, takže již je možno u nás nakoupit téměř veškerý ovocný materiál. Kdo bude mít  zájem o nabídku kompletní, bude vítán v pátek  18.10. 2013 odpoledne, to bude sortiment doplněn o zbývající druhy a odrůdy. Rovněž je u nás možné zakoupení volně ložené mulčovací kůry.

A ještě doplním pár údajů k letošním pracím.

Ke  30.11. 2013 bude ukončena výsadba Izolační zeleně v městě Bohumín. Musím se přiznat, že letošní velmi extrémní výkyvy počasí nám daly pořádně zabrat. Jarní výsadba probíhala téměř celá v 10-15 cm vrstvě vody, aby tyto „bažiny“ následně vystřídaly velmi vysoké teploty a suché prázdninové měsíce.  Takže vysázené stromy stály několik 10 dnů v rozehřáté vodě, která se následujícími vedry rychle vypařila a udělala se zeminy neprodyšnou „krustu“. I z těchto důvodu dnes naleznete část vysázených stromů suchých. Všechny tyto stromy by měly být ještě v podzimním termínu vyměněny.

Jinak v rámci arboristiky máme za úkol jen v letošním roce provézt ošetření téměř 1000 ks stromů na celém území města Třince.  Práce zahrnují v téměř 50 % provedení výchovných řezů na mladých stromech do výšky cca 12 m, dále se jedná o provedení bezpečnostních, redukčních a zdravotních řezů. Rovněž budou instalovány dynamické bezpečnostní vazby a budou provedeny kontroly vazeb provedených v minulých letech.  Podobné práce byly během prázdnin provedeny i na dvou památných stromech v Ostravě a byla ošetřena většina mladých stromů na hřbitově v Ostravě – Zábřehu. Zde byly bezpečnostními řezy ošetřeny i obrovské lípy a rovněž zde byla instalována na jedné lípě trojnásobná dynamická vazba.

No a samozřejmě je naší povinností vyplývající se smlouvy s Mě Ú Třinec provádění údržby zeleně na 32 ha ploch na území tohoto města. Takže většinu času, téměř trávíme právě v Třinci.  Zde probíhá poslední, pátý letošní pokos se sběrem a odvozem pokosené trávy. Pravděpodobně se vzhledem k již zahájenému opadu listí plynule přejde k jeho sbírání a k jeho likvidaci. Do konce roku bude ještě nutno pokácet několik uschlých a nebezpečných stromů.

Takže, jak sami vidíte, práce je víc než dost. Už se i tak troch těšíme na zimu, bude trochu volného místa na provedení drobných oprav na používaných strojích, které si letos opravdu ani na chvilku neměly čas vydechnout. A o našich zaměstnancích ani nemluvě. Proto bych chtěl právě jim za letošní výkon opravdu poděkovat a věřím, že vzájemná spolupráce v dalších letech bude pokračovat minimálně stejně dobře jako v roce letošním.

Zdeněk MUTINA